coastwatch

Films

In totaal hebben we 8 korte films, speciaal gemaakt voor gebruik in de klas, met bijbehorend lesmateriaal. De films kunt u bekijken door te klikken op de betreffende film in onderstaand overzicht. Het bij behorende lesmateriaal kunt u downloaden, nadat u zich als heeft aangemeld.

Drie massagraven voor de Nederlandse kust
Film over de grootste scheepsramp op de Noordzee op 22 september 2014, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, voor de kust van Scheveningen. De ramp krijgt 100 jaar lang weinig aandacht. Vandaag liggen de drie massagraven op een diepte van 30 meter. Hoe heeft het een eeuw geleden zover kunnen komen? En wat is er sindsdien gebeurd met deze zeemansgraven?
  • Deze film is hier te bekijken. Hiervoor heeft u een wachtwoord nodig, deze kunt u aanvragen via info@coastwatch.nl
Aan deze film zijn twee lessen gekoppeld:
  • Geschiedenis: Deze les gaat over een scheepsramp in de Eerste Wereldoorlog en wat er daarna gebeurde met de wrakken. Tijdens de introductie leer je al iets over scheepswrakken en over de Eerste Wereldoorlog. Daarna ben je klaar om te duiken in de geschiedenis van de 15 jarige Duncan en zijn avontuur op de Aboukir.
  • Biologie: Deze les gaat over het onderwaterleven op scheepswrakken. Een gezonken schip is namelijk een uitstekende schuil- en paaiplaats voor veel zeedieren, waar ze bovendien veel te eten kunnen vinden.

In de ideale situatie krijgen de leerlingen deze lessen in samenhang aangeboden, eerst geschiedenis daarna biologie, maar de lessen zijn ook los te gebruiken.

Coastwatch reportages
Coastwatch reporter Jeroen dook in de wereld van het zeeonderzoek. Hij ging op bezoek bij onderzoekers van het NIOZ en Wageningen IMARES.

  • Wat hebben afval en stormvogels met elkaar te maken? Het onderzoek van zeebioloog Jan Andries van Franeker van Wageningen IMARES geeft duidelijkheid in 'Strandafval'.
  • In 'Optelsom' nemen Hans Witte van het NIOZ en Wouter Klootwijk ons mee naar de NIOZ-fuik. Welke dieren leven er in de Noordzee en heeft de verandering van ons klimaat daarop invloed?
  • In schelpen leven dieren. Ontdek de samenhang tussen fosfaat, algen en schelpdieren aan de hand van Katja Philippart van het NIOZ in 'Schelpdieren'.


Schatten van de Noordzee

Op basis van de documentaire Schatten van de Noordzee zijn 4 korte films gemaakt.

 

  • Scheepswrakken. De Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken. Zorgen ze voor onveiligheid of zijn het geweldige plekken voor sommige zeedieren en duikers?
  • Vissen op prehistorische botten. De Noordzee was tot 7000 jaar geleden een steppe waar prehistorische dieren als mammoeten en wolharige neushoorns leefden.
  • Op jacht naar vis. Op de Noordzee wordt heel veel gevist. Dat is vooral voor de consumptie, maar ook voor onderzoek.
  • Bewoners van de Noordzee. Bioloog en sportduiker Peter van Bragt onderzoekt oude en nieuwe bewoners van de Noordzee én bezoekt de poten van een gasplatform.